Jägertee

Genau genommen Jagatee, auf Österreichisch.

Als je terugkomt van de berenjacht, je langlaufski’s in een hoek te drogen hebt gezet, en je oren beginnen te tintelen omdat er langzaam weer gevoel in komt, dan drink je dit.
(Ik weet het: het vriest niet eens. Maar ik moest alvast experimenteren om te zorgen dat het recept zou kloppen tegen de tijd dat de winter echt begint.)

Deze drank ligt een beetje in de lijn van vin chaud en Glühwein. Ook voor dit recept is weer niet 1 standaardrecept te vinden; het leukste recept dat ik tegenkwam was deze: Großmutters Jagatee. De waarschuwing die onder dat recept staat, zal ik hier voor de zekerheid even herhalen:

Ungeübte seien vor der gewaltigen Kraft dieses Getränkes gewarnt.

Dat je ’t weet…

Goed, mijn variant nu.

Nodig:

  • 3 éénkops-zakjes earl grey thee
  • een stokje kaneel
  • 3 à 4 stukken steranijs
  • een kruidnagel
  • sap van 1 sinaasappel
  • sap van een halve citroen
  • een kwart liter rode wijn
  • Stroh rum (80%)
  • vruchtenjenever (ik heb gekozen voor bessen)
  • suiker

Breng in een pan driekwart liter water aan de kook met kaneel, anijs en kruidnagel; hang dan de theezakjes erin, en laat dit een minuut of 5 zachtjes koken met de deksel op de pan. Giet vervolgens de thee door een zeef over in een andere pan, en voeg wijn, citroensap, sinaasappelsap, een flinke scheut rum en een scheut vruchtenjenever toe. Verwarm dit, maar laat het niet meer koken. Breng op smaak met suiker.

Serveer in een (voorverwarmde) dikwandige beker.

Tip:
Een stuk (zelf gebakken en nog warm) gevuld speculaas erbij.

Smakelijk!

Dit bericht is geplaatst in Aan de kook met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.