Pilaf

Als je op zoek gaat naar pilaf-recepten, kom je allemaal recepten tegen van een mengsel van kip of vlees met perzik, geserveerd met gekookte rijst. Zo niet dit recept.

Ik denk namelijk dat pilaf een variant is van pilav (rara…). En pilav is verwant aan risotto. Dus dan is gewoon gekookte rijst wel heel flauw.
Voor dit recept heb ik (voor de manier van bereiden, niet voor de ingrediënten) gekozen voor een combinatie tussen risotto en mijn eigen jambalaya recept.

Nodig:

  • 2 kipfilets
  • een blik halve perziken (410 gr.)
  • een blik tomatenblokjes (400 gr.)
  • een paprika
  • rijst
  • een kipbouillonblokje
  • 2 teentjes knoflook
  • een ui
  • worcestershiresaus
  • zout
  • peper

Snijd de kipfilet aan blokjes.
Maak de paprika schoon en verwijder de zaadlijsten, en snijd ze aan stukjes.
Maak de ui schoon, en snipper die.
Maak de knoflook schoon, en pers, rasp, hak of stamp die.
Snijd de perzik aan stukjes. Bewaar het sap.

Doe in een hapjespan met een dikke bodem een beetje olie (in mijn geval walnootolie, maar andere is ook prima) en wat peper en zout. Bak hierin de kipfilet.

Maak ondertussen kippenbouillon van 250 ml water en een bouillonblokje. Houd deze op een laag vuur warm.

Schep de kip, als die gaar is, uit de pan en zet het apart. Doe dan de ui, paprika en knoflook in dezelfde pan, en fruit dit zachtjes tot de ui een beetje glazig is. Voeg dan de bouillon, het sap van de perziken, een klein scheutje worcestershiresaus, 2 bekers rijst en de tomaat toe. Laat dit met de deksel op de pan zachtjes pruttelen tot de rijst gaar is. Af en toe even omscheppen, en water erbij als het te snel droogkookt, maar maak er geen natte drab van.

Schep dan de blokjes kip en perzik erdoor, en laat het geheel nog even goed doorwarmen.

Tip:
Dit is echt zo’n gerecht waarmee je eindeloos kunt variëren. Zo kan ik me bijvoorbeeld voorstellen dat je de kip vervangt door hamlappen of kalkoen (wees dan ook creatief met de bouillon). En de perzik zou je kunnen vervangen door ananas of mandarijn, of allebei. Qua kruiden en specerijen denk ik bijvoorbeeld aan ketjap of sambal, of kerrie (als je daarvan houdt, wat ik niet doe), of gember. En groente? Ik zou zeggen taugé, misschien zelfs peen.

Smakelijk!

REPUBLISHING TERMS

You may republish this article online or in print under our Creative Commons license. You may not edit or shorten the text, you must attribute the article to OhReally.nl and you must include the author’s name in your republication.

If you have any questions, please email rob@ohreally.nl

License

Creative Commons License AttributionCreative Commons Attribution
Pilaf