Bananenbrood

Nou ja, dit recept begon als bananenbrood. Maar na een paar keer experimenteren is het meer een soort banaan-appel-cake geworden.
Maar het is nog altijd een erg gezond (en lekker!) tussendoortje, zonder toegevoegd vet, en zonder toegevoegde suiker.

Nodig:

  • 150 gram bloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 20 gram geraspte kokos
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 5 gram bakpoeder
  • een snuf zout
  • 2 eieren
  • 3 bananen (gepeld 250-300 gram)
  • 1 appel (stevig en zoet, bijv. Elstar of Jonagold)

Voor de bananen geldt eigenlijk hoe ouder, hoe beter; oude, bruine bananen zijn immers zoeter.
Een perfect recept dus voor als je bananen hebt liggen die je eigenlijk weg wilde gooien.

Verwarm de oven voor op 175-180°C.

Meng in een grote kom alle poeders (bloem, amandel, kokos, kruiden, bakpoeder, zout). Wees voorzichtig, vooral de bloem kan nogal stuiven.
Tip: zeef de bloem; dit voorkomt klontjes.

Prak in een andere kom, of in een diep bord, de bananen. Als dit gebeurd is, klop dan de eieren erdoor.
Schep dit mengsel door de bloem. Doe dit niet met een mixer: zodra het bakpoeder in contact komt met het vocht uit de eieren, begint zich koolzuur te vormen dat zal zorgen voor de luchtigheid van de cake. Als je een mixer gebruikt, kan door de gebruikte kracht dit koolzuur ontsnappen.

Als je een mooi homogeen deeg hebt, schil je de appel, ontdoe je die van het klokhuis, en snij je die aan (hele) kleine stukjes. Meng deze stukjes appel ook door het deeg.

Bekleed een cakeblik met bakpapier; de hier genoemde ingrediënten zijn voldoende voor een klein brood- of cakeblik. Schep dan het deeg in het cakeblik, en zet het in het midden van de oven. Als je een gasoven hebt, mag het iets boven het midden.

De cake heeft zo’n 40-45 minuten nodig om gaar te worden. Om te weten of hij gaar is, prik je er in het midden een satéprikker in, helemaal tot op de bodem van het blik; als de prikker er schoon en droog uit komt, is de cake gaar, en anders moet hij nog een paar minuten.

Haal de cake uit de oven en laat ‘m in het blik 10-15 minuten afkoelen. Til ‘m dan voorzichtig aan het bakpapier uit het blik, en leg ‘m op een rooster. (Doe dit boven een werkblad, zodat de cake niet op de vloer landt als het papier scheurt.)
Vouw het bakpapier zoveel mogelijk open, en laat de cake verder afkoelen.

Lekker voor mee naar school of werk, als gezonde snack bij koffie of thee. Of als ontbijt. Of misschien zelfs als dessert, met een bolletje vanille-ijs.

Verder kan ik natuurlijk ook nog vermelden dat je de cake een dag of 3-4 kunt bewaren als je ‘m goed luchtdicht verpakt, maar zo lang doe je er toch niet mee.

Ik denk dat deze cake ook erg lekker is met stukjes pure chocola in plaats van appel (hoe puurder de chocola, hoe minder suiker er in zit).
Of misschien een wat hartiger variant, met een notenmix.
Zonder appel, chocola of noten is hij trouwens ook erg lekker.

Tip:
Je kunt speculaaskruiden kopen bij de supermarkt, maar een molenwinkel is natuurlijk veel leuker en lekkerder; bovendien kun je daar ook nog een hoop andere ideeën op doen. Op deze site vind je een hele lijst met molenwinkels; niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa.

Smakelijk!

REPUBLISHING TERMS

You may republish this article online or in print under our Creative Commons license. You may not edit or shorten the text, you must attribute the article to OhReally.nl and you must include the author’s name in your republication.

If you have any questions, please email rob@ohreally.nl

License

Creative Commons License AttributionCreative Commons Attribution
Bananenbrood