HTC Desire flashen

Please keep in mind that this post is about 10 years old.
Technology may have changed in the meantime.

Er zijn genoeg handleidingen voor wanneer je een aangepaste ROM op je smartphone wilt installeren. Een originele ROM op een geflashte telefoon is een (iets) ander verhaal. Vandaar dit stukje.

Let op:
Eigen risico: als jij je telefoon verneukt door deze handleiding te volgen, verneuk jij je telefoon en niet ik.

Ik had een smartphone gekregen, een HTC Desire. Omdat ik niet zo’n fan ben van Google (zachtjes gezegd), was ik blij dat Android vervangen was door CyanogenMod. Maar toen kocht ik een actioncam die geleverd werd met een app voor de smartphone, en die app deed het niet onder CyanogenMod. En dus moest ik terug naar Android.
Een extra uitdaging hierbij was dat ik niet over een Windows computer beschik.

In het verhaal hieronder maak ik gebruik van adb; dat maakt onderdeel uit van de Android SDK. Voor mijn Arch Linux laptop was adb ook los te installeren via de Arch User Repository, misschien geldt iets dergelijks ook voor andere distrubuties en besturingssystemen.

Begin met het backuppen van alle data op de telefoon: documenten, foto’s, video’s, telefoonnummers, enzovoort; maak ook een lijst met geïnstalleerde apps.

Download een ROM van shipped-roms.com. De bestandsnamen zijn wat ingewikkeld; ik heb ergens gelezen dat je in ieder geval beter niet een ROM kunt nemen waarvan de naam begint met OTA_. Verder is het goed om te weten dat de eerste reeks cijfers in de naam het versienummer is, en dat TW staat voor Taiwanees, ARA voor Arabisch, FR voor Frans, enzovoort; WWE is engelstalig. Ik heb gekozen voor RUU_Bravo_Froyo_HTC_WWE_2.29.405.5_Radio_32.49.00.32U_5.11.05.27_release_159811_signed.exe.

Als je een Windows computer hebt, ben je nu klaar: dubbelklik op het bestand dat je gedownload hebt, en je wordt door de installatie geleid.

Zo niet onder Linux.
Maar onder Linux hebben we dan weer wel de kans om de ROM nog een beetje aan onze smaak aan te passen…

Download Android Kitchen, en extract de tarball.

Start de gedownloade ROM (Windows executable) met Wine, maar klik niet verder: installatie zal niet lukken. Laat de installer openstaan, en zoek in
~/.wine/drive_c/users/${USER}/Temp/ naar rom.zip; kopieer dat bestand
naar de subdirectory original_update/ van de Android Kitchen directory. Sluit Wine.

Ga naar de Android Kitchen directory en start ./menu. Kies optie 1 om de ROM te laden. Stel vervolgens in wat je wilt instellen (root access, BusyBox toevoegen, etc.), en bouw een nieuwe ROM; mijn nieuwe ROM heet bravo_signed_042814_131031.zip.

Zet in je telefoon USB-foutopsporing aan; in mijn telefoon vind ik dat onder InstellingenApplicatiesOntwikkeling. Hang de telefoon met de USB-kabel aan de computer.

Kopieer de nieuwe ROM naar de SD-kaart van de telefoon:

adb push bravo_signed_042814_131031.zip /sdcard/

Koppel de telefoon los, en reboot in Recovery (volume omlaag en power tegelijk ingedrukt houden). Installeer de nieuwe ROM. Reboot de telefoon.

Als de telefoon in het opstartscherm blijft hangen (bij mij wel):
Reboot in Recovery (batterij eruit, batterij erin, volume + power). Wipe cache. Wipe dalvik cache. Reboot.

Als de telefoon nog steeds in het opstartscherm blijft hangen (bij mij wel):
Reboot in Recovery. Wipe entire cache. Reboot.

Als het goed is, heb je nu weer een telefoon met een originele HTC Android versie; versie 2.2 (Froyo) als je bovenstaande letterlijk gevolgd hebt (maar dan natuurlijk met de aanpassingen die je met Android Kitchen gemaakt hebt).

Maar als je goed gekeken hebt, zag je op die pagina van shipped-roms.com ook een bestand met de naam HTC_Desire_Android_2.3_Upgrade.zip. En als we nou toch bezig zijn…

Het kan zijn dat je bovenstaande niet nodig gehad hebt, en direct had kunnen beginnen met dit bestand. Maar ik ben dit bestand pas later beter gaan bekijken, en ik beschrijf hier de volgorde die ik aangehouden heb.

Download en unzip HTC_Desire_Android_2.3_Upgrade.zip. Je hebt dan een directory met 2 APK-bestanden (Android packages) en 2 ZIP-bestanden. Ik houd me alleen bezig met HTC Desire Android 2.3 Upgrade.zip; de rest geloof ik wel.

Unzip HTC Desire Android 2.3 Upgrade.zip. Je hebt dan een bestand waarvan de naam ook weer begint met RUU_ (ROM Update Utility). Hiermee halen we dus weer hetzelfde trucje uit.

Start de executable met Wine. Maar voor je gaat zoeken naar rom.zip: lees de waarschuwing in het installer-venster goed!
Ik denk dat ik dat voor de zekerheid nog even herhaal: Lees de waarschuwing in het installer-venster goed!

Kopieer nu rom.zip weer naar Android Kitchen, en maak je wijzigingen. Kopieer de nieuwe ROM naar je telefoon. Installeer via Recovery. Reboot. Wis eventueel de cache. En kijk of het ding het nog doet. 🙂

En als-ie het nog doet, heb je nu een HTC Desire met Android 2.3 (Gingerbread). En dan is dit een mooi moment om je backups weer terug te zetten en je applicaties opnieuw te installeren (of bijwerken). ‘t Mooie van Gingerbread t.o.v. Froyo is trouwens dat je applicaties kunt installeren op de SD-kaart, zodat je ruimte op je telefoon kunt sparen.

REPUBLISHING TERMS

You may republish this article online or in print under our Creative Commons license. You may not edit or shorten the text, you must attribute the article to OhReally.nl and you must include the author’s name in your republication.

If you have any questions, please email rob@ohreally.nl

License

Creative Commons License AttributionCreative Commons Attribution
HTC Desire flashen