Orilia

Marokko heeft râs al hânout. In China gebruiken ze vijfkruidenpoeder. Rond New Orleans is het cajun seasoning. Japanners gebruiken shichimi tōgarashi. Garam masala lusten ze in India graag. De Franse keuken kent provençaalse kruiden. En zo hebben heel veel keukens hun eigen kruidenmix.

En dus kon ik niet achterblijven. Mijn kruidenmix heb ik Orilia gedoopt. Ik heb er een aantal maanden in het diepste geheim aan gewerkt.

Het is een mix geworden van (uiteraard) kruiden die ik zelf graag en bijna dagelijks gebruik. De mix kan vrijwel overal bij gebruikt worden: zowel kip als varkensvlees, witvis en zelfs gebakken aardappelen en dressings worden er lekkerder van; geschikt voor bakken en grillen, maar je kunt het ook na bereiding toevoegen. Deze kruidenmix combineert vooral goed met olijfolie en maïskiemolie, maar maakt ook geen ruzie met andere olieën.

Let op: deze kruidenmix bevat geen zout. Dit omdat de een veel zout wil en de ander minder, maar ook omdat soms grof zout lekkerder is (gebakken aardappels) en andere keren fijn zout beter past (vis).

Nodig (‘x’ staat voor ‘deel’ of ‘delen’, bijvoorbeeld ‘theelepels’):

 • 7 x knoflookpoeder of -vlokken
 • 5 x basilicum
 • 5 x rozemarijn
 • 5 x tijm
 • 4 x 4-seizoenenpeper
 • 4 x oregano
 • 4 x paprikapoeder (mild)
 • 3 x komijn
 • 2 x cayennepeper
 • 2 x uipoeder of -vlokken
 • 1x gemalen steranijs

Gebruik de gedroogde variant waar je die keuze hebt, in verband met de houdbaarheid, en met makkelijk mengen en strooien.

Gooi alles in een blender/hakker/keukenmachine, en hak een paar minuten op vol vermogen tot het een fijn poeder is. Berg op in een luchtdichte pot; berg je het voor langere tijd op, laat de pot dan ook lichtdicht zijn. Voor op tafel doe je een beetje in een leeg kruiden-, olijven- of pesto-potje dat je bewaard en gewassen hebt (of ben ik de enige die al die glazen potjes hergebruikt?).

Tip (nog niet geprobeerd, maar klinkt leuk):
Alles zonder te hakken of malen bij elkaar in een pepermolen, liefst een doorzichtige, en even goed schudden. Je hebt iets minder controle over de verhoudingen, maar het staat wel gezellig op tafel, bijvoorbeeld bij het gourmetten.
Ik denk alleen niet dat je de molen later nog voor iets anders zult kunnen gebruiken…

Tips voor gebruik:

 • kipfilet kruiden met Orilia en een beetje zout, en dan in de grillpan
 • Orilia mengen met paneermeel en een beetje Parmezaanse kaas, pangasiusfilet eerst door ei halen en dan door Orilia-mengsel, en dan bakken
 • runderlappen aan beide kanten dichtschroeien, Orilia en rode wijn erbij, en sudderen
 • krieltjes, spekblokjes en Orilia in een hapjespan bakken
 • patat bakken, Orilia erover
 • aardappels bakken in een beetje roomboter en olijfolie, laten uitlekken op een stukje keukenpapier, kruiden met een mengsel van Orilia en wat grof zeezout (en nog heel even in de oven, zodat het weer warm is)

Smakelijk!

P.s., voor kruidenfabrikanten:
Recepten op deze site worden gelicenseerd onder de CC-BY-SA licentie. Kort gezegd betekent dat dat je met dit recept mag doen wat je wilt, zolang je de bron (mij) maar vermeldt. Veel plezier ermee.
(Uiteraard stel ik het op prijs als je de naam niet wijzigt.)

REPUBLISHING TERMS

You may republish this article online or in print under our Creative Commons license. You may not edit or shorten the text, you must attribute the article to OhReally.nl and you must include the author’s name in your republication.

If you have any questions, please email rob@ohreally.nl

License

Creative Commons License AttributionCreative Commons Attribution
Orilia