Foe yong hai

Ik heb de smaak te pakken van de afhaal-Chinese keuken…

Nodig:

  • 1 kipfilet, in kleine stukjes
  • 1 kipbouillonblokje of een theelepel bouillonpoeder
  • een teentje knoflook, schoongemaakt en geperst of geraspt
  • gembersiroop
  • 6 eieren
  • peper
  • zout
  • melk
  • soepgroenten
  • taugé
  • maizena
  • 1 blikje tomatenpuree
  • azijn
  • suiker

Breng 4 dl liter water aan de kook met de bouillon, een scheut gembersiroop, de kip en de knoflook, en laat zachtjes koken tot de kip gaar is. Voeg eventueel naar smaak meer kruiden toe; de bouillon gebruiken we straks als basis voor de saus.
Schep de kip uit de bouillon met een schuimspaan.

Verwarm de oven voor op 140 graden.

Klop de eieren op met een flinke scheut melk, een beetje peper en zout, en eventueel een beetje uienpoeder. Schep er tot slot soepgroenten door (bevroren groente eerst laten ontdooien); bepaal zelf de verhoudingen. Eventueel kunnen er ook nog wat plakjes champignon door.

Maak het ei klaar als roerei: beetje olie in een pan, laag vuur, ei in de pan, en blijven roeren. Draai, als het ei bijna helemaal gestold is, het vuur uit en schep de blokjes kip en een handje taugé erdoor. Overhevelen in een ovenschaal, beetje aandrukken, en warm houden in de oven.

Doe een eetlepel maizena bij de inmiddels afgekoelde bouillon, en roer totdat alle klontjes opgelost zijn. Voeg dan de tomatenpuree, een scheut azijn en een schep suiker toe, en verwarm dit al roerend totdat de saus voldoende ingedikt is. Giet de saus over het ei; steek hier en daar even een lepel tussen het ei en de wand van de schaal, zodat de saus er ook tussen kan. Laat alles nog even samen doorwarmen in de oven.

Serveer met nasi, varkensvlees in zoetzure saus en babi pangang.

Tip:
Probeer niet ‘Sambal bij?‘ te roepen bij het opdienen; dat is echt té afgezaagd.

Smakelijk!

Dit bericht is geplaatst in Aan de kook met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.