Stoombuis

Ik wilde heel graag eens experimenteren met het buigen van hout. Op een website vond ik wat tips , en enthousiast ging ik aan het improviseren. Omdat ik nog geen geld wilde investeren, gebruikte ik spullen die ik om me heen vond.

Het eerste stuk hout dat ik wil buigen, is een lat Douglas van nog geen halve centimeter dik, 5 centimeter breed, en iets meer dan 2 meter lang; een reststukje van het bed dat ik aan het maken ben.

Om hout te buigen, moet je het stomen. Ik heb de beschikking over een fornuis en water, dus dat is een goed begin. In de kelder vond ik een stuk rioolbuis (ongebruikt), en vanwege het formaat leek dat me perfect voor mijn lat. Maar hoe kreeg ik nu het water, in de vorm van stoom, in de buis?

Gelukkig zwerft er hier altijd wel een leeg wijnvaatje rond, en die blijken precies op mijn pannetje te passen.

Ik sneed de onderkant uit het vaatje, en maakte in de bovenkant een gat ter grootte van een rioolbuis. Langs de onderkant plakte ik een laagje duct-tape, in de hoop dat het vaatje dan wat beter op de pan zou aansluiten, en een beetje tegen de warmte beschermd zou worden; dat was geen goed idee: bij ingebruikname liet de tape vrijwel direct los.

Vervolgens nam ik een rioolbuisbocht, zaagde daar aan 1 kant de sok van af, en wrong ‘m in het gat in het vaatje.

En toen kon de pijp erin, en was mijn opstelling klaar.

Daarna heb ik eerst rustig de buis vol laten stomen, en toen mijn latje erin gelegd. En dat latje ligt er nu een uurtje in, dus ik ga ‘m eruit halen, en van de week kan ik meer vertellen over het resultaat, als het hout weer droog is.

UPDATE:
Goed, nog even 1 foto als update. (Volgende keer mag het hout wat langer stomen.)

REPUBLISHING TERMS

You may republish this article online or in print under our Creative Commons license. You may not edit or shorten the text, you must attribute the article to OhReally.nl and you must include the author’s name in your republication.

If you have any questions, please email rob@ohreally.nl

License

Creative Commons License AttributionCreative Commons Attribution
Stoombuis