Hout bewerken

Het begon met de restauratie van een antiek kastje.

Daarmee bezig had ik scherpe beitels nodig, en dus vroeg ik aan Gilles of ik ze mocht slijpen; ik had dat namelijk nog nooit gedaan, maar altijd gehoord dat dat heel moeilijk is. Waarop Gilles antwoordde ‘Ik heb geen idee hoe dat moet, dus als je het wilt proberen ga je je gang maar.‘. Ik bleek er gevoel voor te hebben, en toverde een handjevol oude, kapotgeslagen, scheefgeslepen beitels in no-time om in een setje als-nieuw en vlijmscherp.

Omdat ik zo’n plezier had in de restauratie van dat kastje, vroeg Gilles of ik zin had om zelf een kast te bouwen. Het moest helemaal maatwerk worden, want de kast moest om de schoorsteen heen, en er moest een oud frontje in verwerkt worden dat Gilles ergens opgeduikeld had en mooi vond.
Ik stroopte mijn mouwen op, en zette mij aan het werk.

Ik hoop de kast van de week af te hebben; dan volgen meer foto’s.

Inmiddels helemaal gegrepen door het werken met hout, besloot ik het extraatje dat een lieve volgster mij aan het begin van het jaar gestuurd had, en dat ik eigenlijk reserveerde voor een mondharmonica, te investeren in 2 mesjes waarmee ik hout kan snijden. Het eerste dat ik — gisteren — maakte met die mesjes, was een lepel. (Nee, het leek me niet handig om direct te beginnen met een 3D-Nachtwacht…)

(Kastanjehout uit eigen tuin.)

Toen ik gisterenmorgen bij de bouwmarkt was voor die mesjes, zag ik daar ook een guts hangen, maar die kon ik me niet veroorloven. Inmiddels heeft een andere lieve volgster me echter laten weten dit weekend ook weer wat overgemaakt te hebben. En laat dat nou precies genoeg zijn voor een guts, en laat ik nou toevallig morgenmiddag nog even naar de bouwmarkt moeten…

En als je hout bewerkt, heb je natuurlijk ook een houten hamer nodig (om je beitels niet kapot te slaan). En als je een houten hamer nodig hebt, en je bewerkt hout, dan maak je je hamer zelf. En dus heb ik vandaag een klopper gemaakt.

Van vijgehout, ook uit eigen tuin. Geen idee of dat geschikt hout is voor een hamer, maar dit blokje lag me tussen het andere haardhout te smeken om het te redden van de brandstapel.

En zo heb ik weer iets leuks gevonden om te leren. En ik heb al tegen Gilles gezegd dat ik gewoon naast ‘m kom staan op de markt als ik een verzamelingetje bij elkaar gesneden heb. In eerste instantie was hij een beetje bang voor concurrentie, maar ik heb ‘m verzekerd dat zijn varkensvlees toch nog net iets beter smaakt dan een blok hout… 😉

DCIM100MEDIAEn als ik weer wat maak, dan zet ik een plaatje op deze site.

8 comments on “Hout bewerken”

 1. Elisabeth

  Hé Rob je bent gewoon een natuurtalent man! die lepel is prachtig, kastanje hout is ook erg mooi! Ik zou maar door gaan .. ik zie straks een webwinkel met de prachtigste
  artistieke hout kunstwerken en wedden dat ik bestel dan!
  Blijf dus maar hakken en schaven en gutsen enz enz
  Grtjs Elisabeth

  • Rob

   Een webwinkel?! Niks daarvan! Je bestelt wat via e-mail, en in de tijd die jij nodig hebt om naar de Dordogne te lopen, maak ik wat jij besteld hebt. En uiteraard betaal je dan de hoofdprijs, maar dan hebben we ook allebei wat we hebben willen. 😉

   • Elisabeth

    🙂 lolbroek dan moet ik ook iemand zoeken die het voor me mee neemt! Maar maak maar een mooi kleinood voor mij dan worden we het ook wel eens over de prijs! 🙂

    • Rob

     Kijk uit wat je zegt: ik ben geen IKEA; al mijn stukken zijn uniek, en daar is de prijs ook naar… 😉

 2. Rob

  Voor wie echt geïnteresseerd is, trouwens: die lepel is ingesmeerd met lijnolie. Ik wilde eigenlijk gaan voor druivenpitolie, maar er stond hier nog een bus lijnolie die ik gebruikt had voor de boomstam die dienst gaat doen als decoratieve douchekopstandaard. Helemaal vergeten om die in bovenstaand verhaaltje te vermelden; chronologisch komt de boomstam voor het antieke kastje.

  • Rob

   Daarvoor was er trouwens in Dégagnac (de HelpX-host voordat ik naar Bouillac kwam) ook al een boom die ik gesnoeid heb van waanzinnige afro naar stoer statement. Een levende boom is ook hout.

 3. leoni

  ha rob, leuk te zien dat je je houtbewerking weer hebt opgepakt! Er zat al iets in toen je hier was. Je producten zien er erg mooi uit. Leuk toch zelf dingen maken? ben je trouwens nog op zoek naar een vervoer voor je wandelstaf? wellicht heeft Jeroen een idee.
  Verder, veel succes!
  lieve groet, Lee

  • Rob

   Hé Lee!
   Heerlijk om met m’n handen bezig te zijn, en heerlijk om iets tastbaars te maken. Ik heb inderdaad altijd al een beetje een liefde voor hout gehad, en nu komt dat er ineens allemaal uit. Gilles (mijn ‘baas’) gaat bij een houtwerkplaatsje hier in de buurt vragen of ik daar een dag in de week stage kan lopen!
   Ik zoek inderdaad nog vervoer voor een wandelstok, eem zonnepaneeltje en misschien nog wat klein spul. Ik hoor het graag (en zo niet, dan zal ik van de week even mailen).
   Blijf lachen!
   Rob

Comments are closed.

REPUBLISHING TERMS

You may republish this article online or in print under our Creative Commons license. You may not edit or shorten the text, you must attribute the article to OhReally.nl and you must include the author’s name in your republication.

If you have any questions, please email rob@ohreally.nl

License

Creative Commons License AttributionCreative Commons Attribution
Hout bewerken