Kip teriyaki

Ook weer zo’n recept waarbij er gevangenisstraf zou moeten staan op de kant-en-klaar-variant van de supermarkt.

Nodig:

  • kipfilet, in reepjes
  • sake (slijter)
  • mirin (exotische supermarkt)
  • Japanse sojasaus (supermarkt; geen ketjap gebruiken)
  • vloeibare honing
  • gembersiroop

Bepaal de hoeveelheid van de overige ingrediënten aan de hand van de hoeveelheid kip die je hebt; je hebt in totaal voldoende nodig om de kip ruimschoots te kunnen marineren. Dit zijn (ongeveer) de juiste verhoudingen voor de marinade:

  • 1 deel gembersiroop
  • 1 deel honing
  • 2 delen mirin
  • 3 delen sojasaus
  • 4 delen sake

Verwarm de ingrediënten voor de marinade bij elkaar in een steelpannetje op laag vuur tot tegen de kook, en laat het vervolgens weer afkoelen.

Doe de reepjes kip in een afsluitbaar bakje en verdeel de marinade erover. Sluit het bakje af en zet het een dag (of meer) in de koelkast.

[pomtiedomtiedom…]

Bak de reepjes kip in een grilpan. Smeer, telkens als de marinade is opgedroogd, met een kwastje een nieuw laagje marinade over de kip. De kip krijgt op deze manier een glanzend jasje (‘teri’ betekent ‘glans’, en ‘yaki’ betekent ‘roosteren’ of ‘grillen’).

Serveer met rijst, en oosterse roerbakgroente die je kort gewokt hebt, eventueel met een scheutje gembersiroop en/of wat knoflook.

Tip:
Rooster kort een handje sesamzaad in het steelpannetje, voor je de ingrediënten voor de marinade erbij doet.

Tip:
Ook lekker op de barbecue, met kippenpootjes in plaats van kipfiletreepjes.

Smakelijk!

Dit bericht is geplaatst in Aan de kook met de tags , , , . Bookmark de permalink.