Vooruitblik op 2012

1 Januari is natuurlijk een mooi moment om er eens over na te denken wat het zojuist begonnen jaar zal gaan brengen. Ik heb dat gedaan door een aantal jaarhoroscopen en dergelijke naast elkaar te leggen.

Ik ben jarig op 30 oktober, en dat maakt mij een schorpioen. Mijn geboortejaar 1970 maakt me een hond in de chinese astrologie.

De cijfers tussen haakjes staan voor de bronnen die onderaan dit log vermeld zijn.
Mijn eigen opmerkingen zijn schuingedrukt.

Algemeen

(1)
In de afgelopen jaren is er geïnvesteerd; nu kan er geoogst worden.
Spiritualiteit en mystiek zijn dit jaar belangrijk.

(2)
Ik zit goed in m’n vel en voel me sterk en onafhankelijk.
Er gaat heel veel in positieve zin veranderen.

(3)
Er staat een aantal opmerkelijke zaken te gebeuren, maar ik voel me goed, dus ik kan dat aan.

(4)
Dit jaar staat in het teken van zoeken naar mezelf. Hiervoor zal ik me terugtrekken in mezelf.

(5)
Dit jaar moet in het teken staan van het accepteren van mijn schaduwkant.

(6)
Dit jaar wordt het erop of eronder. In de herfst kom ik op een kruispunt.
Saturnus komt in m’n sterrenbeeld, waardoor de thema’s karma, tijd en integriteit belangrijk worden. Mijn waarden worden flink op proef gesteld.

Ik zou zeggen dat dit elkaar allemaal nogal tegenspreekt. Wie zich sterk en onafhankelijk voelt, hoeft zich immers niet bezig te houden met spiritualiteit en mystiek, en heeft ook geen reden om zich in zichzelf terug te trekken.
Sowieso is de kans erg klein dat spiritualiteit en mystiek belangrijk worden in mijn leven.
De kreet ‘opmerkelijke zaken te gebeuren’ is typisch zo’n kreet die in elke horoscoop gebruikt kan worden: in ieders leven gebeurt elk jaar wel iets ‘opmerkelijks’. Bladvulling om het gebrabbel body te geven.

Het zoeken naar mezelf lijkt me niet echt nodig; aangezien ik het grootste deel van mijn volwassen leven alleenstaand ben geweest, heb ik al heel wat goeie gesprekken met mezelf gehad, en ken ik mezelf dus ook vrij goed (en dus ook mijn schaduwkant).
De tekst bij bron (6) heb ik overigens niet opzettelijk zo vaag gemaakt; aan het origineel valt ook geen touw vast te knopen. 

Gezondheid

(1)

(2)

(3)
De lichamelijke conditie is goed, maar het is verstandig om de vele ongezonde tussendoortjes in te wisselen voor gezonde snacks.

(4)

(5)

(6)
Dankzij Uranus is het een chaos in de gezondheidszone van mijn horoscoop. Omdat Pluto daar in juni recht tegenover komt te staan, wat iets met wellness te maken heeft, moet ik zorgen dat mijn immuunsysteem op orde is. In de herfst krijg ik te maken met een aantal eclipsen, wat ook een aanslag zal zijn. En vanwege een zonne-eclips in mijn persoonlijke deel van het heelal in november, zal ik groentesap moeten drinken en naar de sauna gaan.

Mensen die horoscopen lezen, zijn blijkbaar niet zo bezig met hun gezondheid, anders zou er wel meer over geschreven worden. Bron (3) geeft een adviesje dat helemaal bij deze tijd past, en veilig in iedere horoscoop kan. Wat het verhaaltje van bron (6) betekent, weet ik echt niet, maar er zitten wel lekker veel hemellichamen en vage termen in, dus ik denk dat ik het idee moet krijgen dat ze er verstand van hebben.

Persoonlijke ontwikkeling

(1)
Door mijn toegenomen interesse voor spiritualiteit zal ik leren meer van het leven te genieten, en zal ik beter leren begrijpen wat belangrijk voor mij is.

(2)
Ik zal mijn creatieve kant meer ontwikkelen, en hier plezier aan beleven.

(3)

(4)
Ik ga mijn innerlijke licht en de rijkdom in mezelf ontdekken; hiervoor ga ik vastberaden mijn eigen weg.

(5)
Als ik er in slaag mijn zwakke kanten te accepteren, zal ik innerlijke harmonie bereiken.

(6)

Makkelijke gok: schrijf bij ‘persoonlijke ontwikkeling’ over spiritualiteit en innerlijk, want de kans is groot dat iemand die horoscopen leest daarmee bezig is.
Wel grappig overigens dat spiritualiteit en innerlijk zo vaak met elkaar in verband worden gebracht, terwijl ze zo lijnrecht tegenover elkaar staan: als je je innerlijk echt wilt leren kennen, en misschien zelfs wel verbeteren/veranderen, moet je naar binnen kijken, en je niet laten sturen door externe invloeden als horoscopen, tarot, enzovoort. En die tegenstelling zie ik ook in deze voorspellingen: aan de ene kant de spiritualiteit, en aan de andere kant de vastberaden eigen weg.
Ook lijkt het me lastig om je creativiteit te ontwikkelen (wat ik vertaal als expressief, dus uitgaand), terwijl je met je kop in je eigen kont zit.
Tot slot kan ik zeggen dat ik bang ben dat ik gek zou worden als ik nog meer van het leven zou gaan genieten. 🙂

Liefde, relaties en familie 

(1)
In de liefde zal er niet veel veranderen; ik blijf vrijgezel.

(2)
De liefde wordt nieuw leven ingeblazen; het is voorbij met de sleur.
Mijn familie is me lief, en ik krijg steeds meer respect voor naaste familieleden.

(3)
De energie spat van de liefde af, en dit wordt een goed jaar om een langdurige relatie aan te gaan.

(4)
Ik loop niet langer weg voor het alleenzijn.

(5)

(6)
Dit is een goed jaar om een langdurige relatie aan te gaan.
Sociaal gezien wordt het een goed jaar.

Mja.
Qua liefde kan het alle kanten op, begrijp ik…
Met mijn familie heb ik overigens al zo’n 25 jaar geen contact meer, en ik heb nog nooit de neiging gehad om dat contact te herstellen.
En alleenzijn gaat me heel goed af. 

Financieel

(1)
De investeringen van de afgelopen jaren zullen dit jaar rendement opleveren.

(2)
Er is een hele kleine kans dat ik dit jaar een financiële klapper maak.
Een geplande verbouwing wordt niet zo duur als verwacht.

(3)

(4)

(5)

(6)

Als bron (1) zo zeker is van z’n zaak, is het vreemd dat de andere astrologen er niks van gezien hebben.
En een hele kleine kans op een financiële klapper is er natuurlijk altijd voor iedereen.
En als er iets is dat ik niet van plan ben, dan is het wel verbouwen.

Werk

(1)
Door mijn toegenomen interesse voor spiritualiteit staan werk en carrière dit jaar even op een laag pitje. Hierdoor hoef ik niet op veel verandering te rekenen.

(2)
Ik heb het gevoel dat ik qua werk in een sleur zit, maar daar komt dit jaar verandering in.

(3)
Ik mag positieve veranderingen in mijn werk verwachten.

(4)

(5)

(6)
Ik heb dit jaar veel grote ambities, en ik ben er helemaal klaar voor om die waar te maken.

In mijn werk gaat dit jaar blijkbaar heel veel of helemaal niets veranderen. Dat heb ik bovendien al dan niet zelf in de hand. En dat is dan het gevolg van mijn gebrek aan interesse of mijn tomeloze ambitie.

Bronnen

 1. http://www.horoscoop2012.eu/schorpioen
 2. http://www.123horoscoop.nl/jaarhoroscoop/schorpioen
 3. http://www.dafnewesterhof.nl/witchproject
 4. http://www.catharinaweb.nl/tarot/jaarkaart.htm
 5. http://www.astropsychologie.nl/bekijk/jaarhoroscoop/sterrenbeeld/schorpioen

Ook interessant: vergelijk de jaarhoroscoop 2012 van bron (1) eens met de jaarhoroscoop 2011 van bron (3). De tekst is vrijwel identiek; alleen het jaartal verschilt. Rara…

Conclusie

Ik denk dat we naar aanleiding van al het bovenstaande gerust kunnen stellen dat al dat toekomst voorspellen heel zweverig is: het zweeft allemaal ergens tussen gelul en oplichterij. Om dat te verbergen worden horoscopen e.d. opgesteld in termen die (A) zo algemeen mogelijk zijn, waardoor ze voor iedereen kunnen gelden, of (B) zo wollig zijn dat niemand ze begrijpt, of (C) een combinatie daarvan.

Ik heb de overtuiging dat spiritualiteit en mystiek, evenals religie en andere bijgeloven, slechts uitgevonden zijn om de onzekeren onder ons wat houvast te geven in deze enge wereld. Ik heb ook de overtuiging dat iedereen die die houvasten durft los te laten tot de ontdekking zal komen dat die wereld helemaal niet zo eng is. Om verder te komen, moeten op een gegeven moment gewoon die zijwieltjes van je fiets af, en moet je gewoon gaan.

O, en laten we niet vergeten dat het er allemaal niet toe doet, omdat in sommige interpretaties de Maya’s misschien een soort van beweerd kunnen hebben dat de wereld dit jaar zou kunnen vergaan. Iets wat je overigens in geen enkele jaarhoroscoop tegenkomt…

4 comments on “Vooruitblik op 2012”

 1. Martijn

  Misschien was je financiële klapper wel die 10 euro in de staatsloterij 😉

 2. Rob

  O, ‘een kans op een hele kleine financiële klapper’, in plaats van ‘een hele kleine kans op een financiële klapper’… 🙂

 3. Katja

  Whahaha, volgens de Maya wordt 2012 helemaal ‘het einde’.
  Wat die horoscopen allemaal beweren, pff … ik wens jou heel veel plezier toe. Privé, zowel als professioneel. Want als je plezier hebt, dan ben je toch het gelukkigst.
  x, Katja

 4. Rob

  Hé Katja!
  Jij ook het allerbeste voor 2012; dat het maar allemaal uit mag komen.

Comments are closed.

REPUBLISHING TERMS

You may republish this article online or in print under our Creative Commons license. You may not edit or shorten the text, you must attribute the article to OhReally.nl and you must include the author’s name in your republication.

If you have any questions, please email rob@ohreally.nl

License

Creative Commons License AttributionCreative Commons Attribution
Vooruitblik op 2012