Jam

Zelfgemaakte jam. Natuurlijk erg lekker op zelfgebakken brood, maar als dat teveel werk is, ook erg lekker op zelfgebakken pannekoeken of zelfgekochte broodjes.

Nodig:

  • een pond aardbeien
  • een half pond frambozen
  • 250-300 gram (kristal)suiker
  • sap van 1 citroen

Doe alles bij elkaar in een pan en kook het op een laag vuur onder regelmatig roeren tot het fruit kapotgekookt is, en het geheel is ingedikt tot jam; reken op 3 kwartier tot een uur. De frambozen mogen iets later in de pan, omdat deze minder lang nodig hebben om kapot te koken. Je kunt het fruit eventueel kneuzen met een stamper of vork, maar dat hoeft niet.

Doe de jam in goed afsluitbare glazen (wek)potten; deze kun je onder andere bij Blokker en Xenos kopen. Zorg dat de potten warm zijn, zodat ze niet barsten als de warme jam erin gaat. Laat de afgesloten potten ondersteboven afkoelen; op deze manier trekken ze zo goed mogelijk vacuüm, wat de houdbaarheid ten goede komt.

In de afgesloten potten is de jam 6-12 maanden houdbaar; als de potten eenmaal open geweest zijn, is de houdbaarheid beperkt. Bewaar aangebroken potten in de koelkast.

Tip 1:
Dit kan uiteraard ook met ander fruit.

Tip 2:
Zet de potten in een pan kokend water terwijl je de jam kookt; je weet dan zeker dat de potten warm en schoon zijn als je ze gebruikt.

Tip 3:
Gebruik alleen schoon bestek; dus niet eerst boter op je brood smeren, en dan met hetzelfde mes in de pot jam.

Smakelijk!

REPUBLISHING TERMS

You may republish this article online or in print under our Creative Commons license. You may not edit or shorten the text, you must attribute the article to OhReally.nl and you must include the author’s name in your republication.

If you have any questions, please email rob@ohreally.nl

License

Creative Commons License AttributionCreative Commons Attribution
Jam